Peiling: coalitie en links in evenwicht

EnquÍteIn de meest recente peiling van de politieke barometer van Interview/NSS en het tv-programma Nova komen de regeringspartijen op evenveel zetels uit als de linkse oppositie. Beiden zouden 70 zetels halen als er nu verkiezingen worden gehouden.

Voor links betekent dat het slechtste resultaat van de afgelopen twee jaar in de peiling. De afgelopen twee jaar waren PvdA, SP en GroenLinks in deze peiling namelijk groter dan CDA, VVD en D66. Soms haalden ze zelfs een Kamermeerderheid.

De grootste verliezer in de peiling is de PvdA. Ze komen nu uit op 45 zetels, drie meer dan ze nu hebben in de Kamer. Enige maanden terug echter scoorden de sociaal-democraten nog 15 zetels meer in de peiling. Het CDA komt deze week uit op 34 zetels (44 nu in de Kamer). De christen-democraten hebben in de peiling eerder veel lager gestaan: zo rond de 28.

De VVD komt uit op 34 zetels (28 nu), D66 op 2 (6 nu), GroenLinks houdt er 8, en de SP haalt er 17 (tegen 9 nu).

De ChristenUnie krijgt 5 zetels (3 nu), de LPF zakt van 8 naar ťťn zetel. De SGP behoudt zijn 2 zetels en Geert Wilders mag ook rekenen op 2 zetels. Andere partijen komen tekort voor een zetel.


Pol. Barometer 16-6-2006