Cyprus blokkeert EU-Turkije gesprekken

Icoon Europa Cyprus heeft de eerste onderhandelingsronde tussen de Europese Unie en Turkije geblokkeerd. Turkije en de EU onderhandelen voor het eerst over EU-wetgeving, en hoe dit invloed zou hebben voor Turkije als ze zouden toetreden.

Bij de onderhandelingen over het eerste hoofdstuk over wetenschap en onderzoek staakte Cyprus de onderhandelen met Turkije. De EU dacht snel klaar te zijn met de onderhandelingen, omdat de EU bijna geen wetgeving heeft over dit onderwerp. Cyprus brengt hiermee de toetreding van Turkije in gevaar. Er zijn nog 35 andere hoofdstukken te gaan, en elke lidstaat van de EU moet instemmen met de onderhandelingen voordat een nieuwe lidstaat kan toetreden. Kroatië heeft geen problemen.

Cyprus wil dat Turkije de staat Cyprus gaat erkennen. Ook wil Cyprus dat Turkije handel met hen toestaat, en dat Cypriotische vliegtuigen op Turkse vliegvelden mogen landen. De EU wil dat Turkije Cyprus erkent, maar vond het geen noodzaak om dat als eerste af te handelen. Cyprus is het hier niet mee eens, en dreigt met een veto. Met dat veto zou Cyprus ervoor zorgen dat Turkije niet meer kan toetreden tot de EU.

Kroatië zal toetreden tot de EU in 2009-2010. Voor Turkije is de toetredingsdatum nog onduidelijk, maar als Cyprus geen gebruikt maakt van een veto is 2015 een mogelijkheid.