Broedplaatsen terrorisme in kaart gebracht

Icoon Terrorisme Op de hele wereld zijn er 41 gebieden waar terroristen vrij hun gang kunnen gaan. Dat vindt Rem Korteweg, promovendus bij het Clingendael Centrum voor Strategische Studies. Hij heeft de gebieden in kaart gebracht met behulp van lijsten van terroristische organisaties van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Broedplaatsen van terrorisme moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er wetteloosheid zijn, terroristen moeten er trainingsplaatsen kunnen bouwen, mensen kunnen rekruteren en hun financiŽle zaken kunnen regelen. Ook moet er een bevolkingsgroep zijn die in ieder geval niet vijandig staat tegenover de terroristen.

Enkele bekende broedplaatsen van terrorisme zijn SomaliŽ, Sri Lanka en TsjetjeniŽ. Irak en Afghanistan zijn naast 'mislukte staten' ook bekende broedplaatsen van terrorisme. In Europa zijn AlbaniŽ en delen van BosniŽ ideale plaatsen voor terroristen. Maar er zijn ook opvallende gebieden. Toen eind jaren zeventig een groep Libanezen zich vestigden op het drielandenpunt van BraziliŽ, ArgentiniŽ en Paraguay ontdekte Hezbollah dat dit een ideale plaats is om te schuilen. Daarnaast is er zelfs een kleine regio in Japan aangemerkt als broedplaats van terrorisme.

Broedplaatsen van terrorisme
Broedplaatsen van terrorisme. Klik hier voor een grotere afbeelding