'BBC-expert' blijkt illegaal in Engeland

Guy GomaHet televisie-optreden van een taxichauffeur die door de Britse staatsomroep BBC per abuis als 'juridisch expert' voor de camera's werd gehaald, krijgt waarschijnlijk een minder leuk staartje voor de man in kwestie. Guy Goma was na zijn optreden op slag internationaal beroemd. Hij wekte echter ook de interesse van de immigratiedienst, die ontdekte dat de Congolees illegaal in Engeland verblijft.

Goma stond in de lobby van het omroepgebouw te wachten, toen hij door medewerkers van BBC News 24 de studio werd binnengetrokken. Ze dachten te maken te hebben met technologie-expert Guy Kewney, die gevraagd was commentaar te leveren over een rechtszaak tussen Apple Computer en Apple Records, de platenmaatschappij van The Beatles. Voor hij het wist zat Goma in een live-uitzending ingewikkelde vragen te beantwoorden. Hij besefte weliswaar dat er sprake was van een vergissing, maar wilde de presentatrice niet in verlegenheid brengen, zo verklaarde hij later.

Het filmpje van het televisie-optreden is inmiddels 1,6 miljoen maal gedownload. Goma heeft zelfs al een schare fans verzameld, die een website voor hem gebouwd hebben. De zogenaamde expert zou echter na het verlopen van zijn toeristenvisum illegaal in Groot-Brittannië zijn gebleven. Volgens verschillende bronnen dreigt een uitzetting. De vreemdelingendienst bevestigt noch ontkent dit.