Motorrijden populair bij veertigers

Motorrijden blijft nog steeds populairder worden in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Op 1 januari 2006 waren er 545.000 motorfietsen in particulier bezit, 137.000 meer dan in 2000.

Opmerkelijk is dat het aantal motorfietsen is afgenomen onder personen van 18 tot 30 jaar en is toegenomen onder personen van 30 jaar en ouder. Het sterkst is de toename onder personen van 40 tot 49 jaar. Dat valt te verklaren doordat voorheen veel dertigers een motor hebben aangeschaft, en die zijn nu veertigers geworden. Bovendien schaffen nogal wat veertigers zich een motorfiets aan. ''Veertigers beginnen zo aan een tweede jeugd. Ze hebben genoeg geld om naast een auto een motor te kopen'', aldus de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging.

In de eerste drie maanden van dit jaar is de verkoop van nieuwe motoren overigens ingezakt in vergelijk met voorgaande jaren. De laatste vijf jaar werden er ongeveer 17.000 nieuwe motorfietsen per jaar verkocht. De meeste motorfietsen worden altijd verkocht in het tweede kwartaal, voor de zomer.

Het aantal zware motoren dat de weg opgaat, stijgt. Ruim 40% van de nieuw verkochte motorfietsen heeft nu een cilinderinhoud van 950 cc en meer. Tien jaar eerder was dit 25%. Slechts 10% van de motoren is 'licht' (tot 550 cc).


Motoren steeds zwaarder