Rutte pikt aanvallen op Verdonk niet

Mark RutteMark Rutte vindt dat de negatieve uitspraken die sommige VVD-prominenten deze week over minister Rita Verdonk deden niet door de beugel kunnen. Volgens de kandidaat-lijsttrekker van de liberalen worden dergelijke persoonlijke aanvallen onder zijn leiding niet gepikt, zo zegt hij vandaag in een interview in De Telegraaf.

"Als ik leider ben van de fractie, zal ik dit soort persoonlijke aanvallen nooit accepteren. Vanaf dag ťťn zal ik normen stellen", stelt Rutte resoluut. Volgens hem wordt de partij momenteel onvoldoende krachtig geleid. "We zitten in de overgang van de oude leider naar de nieuwe. Het is dus begrijpelijk dat de regie in de partij even wat minder is." Rutte zegt te beseffen dat zijn verwijten vooral degenen treffen die op hem zullen stemmen. "Maar dat is dan maar zo."

De staatssecretaris richt zijn pijlen vooral op een aantal VVD'ers die zich zaterdag in De Telegraaf anoniem over de minister uitlieten. "Ze wilde blijkbaar stoer doen. Dat gaat haar vroeger of later opbreken. Weet je wel dat geen enkele VVD-minister haar nog vertrouwt? We vinden haar een ka-uu-tť wijf", vertrouwde een liberaal bewindspersoon een verslaggever toe. "Het beste voor Rita is dat zij zich voorlopig koest houdt en haar werk als minister goed afmaakt. Met Gerrit moet je geen ruzie maken. Mag je gerust opschrijven. Maar ťťn ding: je hebt het niet van mij...", verklaarde een ander. "Die idiote Verdonk krijgt het de komende maanden heel zwaar. Of ze nu lijsttrekker wordt of niet, ze heeft niet meer automatisch het vertrouwen van onze fractie. Ze hoeft maar ťťn stommiteit uit te halen of ze ligt er uit. Ik en veel collega's zijn haar spuug- en spuugzat", stelde een derde, waarvan slechts bekend mocht worden gemaakt dat het een Kamerlid is.

De huidige partijleider Gerrit Zalm zegt zich niet aangesproken te voelen door de woorden van Rutte. "Niemand had dit in de hand kunnen houden", meent Zalm. Op het partijcongres van de VVD in Noordwijkerhout had hij al gesteld het 'niet verheffend' te vinden dat partijleden waren 'leeggelopen tegenover de pers'. Op het congres riep Rutte op tot het sluiten van de gelederen. "Het is zaak de partij bij elkaar te houden."