Oudste Nederlander overleden

Icoon BinnenlandsIn haar woonplaats Bunnik is vanmorgen vroeg de oudste inwoner van Nederland in haar slaap overleden. Alexandrine van Donkelaar-Vink is 111 jaar geworden. De gezondheid van Alexandrine Donkelaar-Vink ging de laatste weken snel achteruit. "Vier weken geleden viel ze met haar hoofd tegen een muur. Daarna is het kaarsje langzaam uitgegaan", aldus haar enige nog levende zoon Jacobus (76). Sinds het overlijden van de 115-jarige Hendrikje van Andel-Schipper in augustus vorig jaar was Van Donkelaar de oudste Nederlander.

Alexandrine van Donkelaar-Vink werd geboren op 31 januari 1895 in Vlaardingerambacht en verdiende de kost als kostuumnaaister. In 1917 trouwde ze met haar man Koos van Donkelaar, die in 1951 overleed. Samen hadden ze twee dochters en twee zoons. De laatste jaren verbleef ze in het zorgcentrum Bunninchem in Bunnik. Van Donkelaar was doof en bijna blind. "Ze wilde graag overlijden. Dat is nu gebeurd, gelukkig zonder pijn", meldde haar zoon vandaag.

Opvolgster
Onduidelijk is vooralsnog wie nu de oudste Nederlander is. Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is een 109-jarige Indische vrouw uit Zoetermeer nu de oudste Nederlander. Volgens de gemeente Zoetermeer beschikt de vrouw echter niet over de juiste geboortepapieren en zou in werkelijkheid jonger zijn. Als dit klopt dan is de 108-jarige mevrouw Jansen-Anker uit Middelburg de oudste inwoner van Nederland. De oudste man van Nederland is een 106-jarige Haarlemmer. Hij wil echter anoniem blijven.


Alexandrine van Donkelaar-Vink is 111 jaar geworden.