Seculier protest Turkije tegen aanslag op rechters

BuitenlandsIn Turkije zijn vandaag in Ankara 15.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor het behoud van de seculiere staat. De betogers zijn woedend over de aanslag die gisteren gepleegd werd op vijf rechters door een islamitische extremist. Daarbij werd één rechter gedood en raakten vier gewond doordat de dader een pistool leegschoot op de vergaderende magistraten.

HoofddoekTijdens zijn daad riep de dader, een Turkse advocaat, dat hij een soldaat van Allah was. In een verklaring na zijn arrestatie stelde hij dat de aanslag de straf was voor een recente uitspraak tegen een lerares die - buiten school - een hoofddoek droeg. Die mocht van de rechters daarom ook geen les meer geven. In Turkije geldt een hoofddoekverbod voor alle openbare functies. Volgens de rechters mag een vrouw die lerares is ook onderweg naar school geen hoofddoek dragen.

De betogers trokken vandaag naar het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de moderne en seculiere Turkse republiek. ''Turkije is seculier en blijft seculier'', riepen de demonstranten.

Spanning
De aanslag van gisteren heeft de spanningen tussen het seculiere establishment en de regering van premier Recep Tayyip Erdogan en zijn islamitische AKP-partij vergroot. Erdogan heeft de aanslag wel scherp veroordeeld, maar zijn regering maakte er eerder geen geheim van dat zij van het hoofddoekjesverbod in overheidsgebouwen en onderwijsinstellingen afwillen.

De pro-islamitische krant Vakit gooide vandaag olie op het vuur door te suggereren dat de aanslag een provocatie zou kunnen zijn van de seculiere gevestigde orde, zodat het een excuus heeft om de islamitische beweging aan te pakken.