Uitbarsting 'tegengaan' met dans en voedsel

Icoon RampVeel dorpelingen weigeren te evacueren van de hellingen van de Merapi-vulkaan, ondanks waarschuwingen van de overheid en geleerden, want de vulkaan zou op uitbarsten staan. De dorpelingen echter, bereiden voedseloffers voor en houden traditionele voorstellingen, zoals Javaanse dansen, om de geesten van de vulkaan positief te stellen.

Lokale overheden die belast zijn met de evactuaties worden vooral tegengewerkt door een 80-jarige spiritueel leider, Marijan, die weigert te vertrekken en er tevens van overtuigd is dat de vulkaan veilig is. "Er is geen risico," zegt Marijan tegen Associated Press van voor zijn huis, slechts zes kilometer van de top van de vulkaan. "Ik wacht nog altijd hier." De inmiddels overleden sultan van Yogyakarta gaf Marijan de officiŽle titel 'sleutelbewaarder der Merapi-vulkaan'.

Door deze speciale positie wordt van hem verwacht dat hij de geesten in de gaten houdt die bovenop de berg leven, waarin hij en vele andere dorpelingen geloven. Marijan zegt dat hij niet zal vertrekken totdat hij een signaal van de overleden sultan zal krijgen. Maar geologen zeggen dat de uitbarstingen steeds heviger worden, en dat de groeiende lava-berg op de top van de Merapi-vulkaan snel kan instorten, wat er toe zal leiden dat er hete wolken gas en as met hoge snelheid de berghellingen zullen denderen.

De westelijke helling van de vulkaan wordt steevast voorzien van een nieuw laagje lava, en een uitbarsting gisteren zorgde er al voor dat deze hete wolken (pyroclastische wolken) zo'n vier kilometer ver de hellingen af kwamen rollen.

Merapi-vulkaan
Merapi-vulkaan
Opnieuw dank aan onze vaste IndonesiŽ-correspondent indahnesia.com voor de submit, herschrijven en foto.