Verdonk: 'Hirsi Ali geen Nederlandse'
Wie liegt tijdens een asielaanvraag, kan formeel gezien geen Nederlander worden. Hirsi Ali heeft zes weken de tijd gekregen om tegen de bevindingen van Verdonk in beroep te gaan. Vandaag werd bekend dat Hirsi Ali, los van de resultaten van het onderzoek van de minister, een baan heeft aanvaard in Washington.
Wat de recente ontwikkelingen inhouden is nog niet bekend. Mogelijk wordt Hirsi Ali haar (vermeende) Nederlanderschap ontnomen. De VVD-politica geeft morgen een persconferentie. Volgens 'een betrouwbare VVD-bron' die met NOVA sprak, zou Hirsi Ali tijdens de persconferentie bekend maken dat ze de Tweede Kamer zal verlaten.
Weggejaagd door het politiek correcte schrikbewind
Hirsi Ali voelt zich "weggejaagd door het politiek correcte schrikbewind" in Nederland. Dat zei ze op 6 mei al tijdens een interview met de NOS. Kort daarvoor had de rechter geoordeeld dat Hirsi Ali haar woning diende te verlaten, omdat buurtbewoners bang waren voor aanslagen.
Hirsi Ali was er toen ook al van op de hoogte dat Zembla met een uitzending zou komen over de leugens van Hirsi Ali tijdens haar asielaanvraag. Ze verklaarde verder dat ze in Nederland veel "agressie op straat" heeft ontmoet Ze werd soms op straat uitgescholden voor hoer en voelde zich "verbaal gestenigd".
"Vertrek Hirsi Ali geen verlies voor VVD of Tweede Kamer"
Ex-Tweede-kamerlid Hans Wiegel, die regelmatig in de clinch lag met Ayaan Hirsi Ali, komt tot deze uitspraak in het radioprogramma 1opdeMiddag. Hirsi Ali is volgens Wiegel een "dappere vrouw", maar heeft volgens hem standpunten die polariserend zijn. De VVD-coryfee haalde als voorbeeld Hirsi Alis opvattingen over de vrijheid van onderwijs en minderheden aan. Wiegel denkt niet dat men nog veel van Hirsi Ali zal horen als ze eenmaal in de Verenigde Staten werkt. "Dat vind ik niet zo erg", gaf Wiegel toe.
Eurocommissaris Neelie Kroes zei in NOVA zich "te schamen voor een Nederland dat een buitengewoon de moeite waard persoon als Ayaan Hirsi Ali op dit moment het land wordt uitgeduwd. De standpunten van Hirsi Ali werden soms op en on-Hollandse manier naar buiten gebracht, maar dat was ook goed voor het debat". Hirsi Ali heeft veel voor de Nederlandse democratie betekend, maar daar wordt te weinig naar gekeken, aldus Kroes.
Voormalig fractievoorzitter Jozias van Aartsen betreurt het vertrek van Hirsi Ali. "Het is pijnlijk voor de Nederlandse samenleving en politiek dat ze de Tweede Kamer verlaat", aldus Van Aartsen. "Het zegt namelijk ook iets over de staat van het land: lichtgeraakt en provinciaals". Van Aartsen wil deze uitspraken overigens pas komende vrijdag toelichten tijdens het VVD-congres in Noordwijkerhout.
Moslimorganisaties niet rouwig om vertrek
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) treurt niet om het vertrek van Hirsi Ali uit Nederland. Volgens het CMO heeft Hirsi Ali met haar felle aanvallen op de islam "heel wat schade aangericht", aldus secretaris nasr Joemman vandaag. "Ik juich het toe dat ze uit Nederland vertrekt. Ik hoop dat we door haar vertrek verder kunnen met het opbouwen van een harmonieuze samenleving.", aldus Joemman. Hij vindt dat Hirsi Ali de kwesties rond de islam niet op een gezonde manier aan de kaak stelde. "Confronteren mag, maar wel op een respectvolle manier." Hirsi Ali zou volgens de secretaris ook per direct haar kamerzetel moeten opgeven. De voorzitter van de tegenhanger van het CMO, de Contactgroep Islam, is het eens met deze mening. Hij wenst haar echter niet het land uit wegens haar opvattingen over de islam. Hirsi Ali heeft volgens hem problemen in de islamitische gemeenschap aan de kaak gesteld, al was haar toon te scherp. Ook de uithaal van Hirsi Ali naar de profeet Mohammed een "scheve schaats".
Met dank aan geldropse_polleke, t0maz, NFSU2, gohan16 en justhg voor de submit.