Turks bezwaar tegen Franse wet

Icoon BuitenlandsTurkije heeft bezwaar tegen een nieuwe Franse wet, die de ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt. Afgelopen dinsdag riep premier Erdogan al een aantal topmannen van Franse bedrijven in Turkije bijeen met het verzoek te proberen de wet tegen te houden.

Volgens de Turkse lezing van het verhaal zijn er tijdens de laatste dagen van het Ottomaanse rijk weliswaar veel Armeniërs omgekomen, maar is er nooit sprake geweest van een echte genocide. Sterker nog: in Turkije is het verboden om van genocide te spreken. Regelmatig komen er naar aanleiding hiervan mensen in Turkije voor de rechter, wegens het 'beledigen van de Turkse identiteit'.

Inmiddels is het Turkije dus menens. De ambassadeur in Frankrijk is al terug naar Turkije gehaald voor 'overleg'. Er wordt gezinspeeld op meer maatregelen, zoals een economische boycot van Frankrijk. Onder meer de Franse deelname aan de nieuwe nucleaire installaties aan de Zwarte Zee komt hiermee in gevaar.

Ontkennen van de genocide is op dit moment in veel landen niet strafbaar, maar de genocide is wel erkend door de parlementen van Cyprus (Griekse zijde), Griekenland, België, Zweden, Libanon, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Canada, Slowakije, Nederland, Polen, Argentinië, Rusland, Uruguay, Duitsland, Venezuela en Litouwen. Ook hier is Turkije vanzelfsprekend niet blij mee. Toen Frankrijk bijvoorbeeld in 2001 de genocide erkende, schrapte Turkije voor miljoenen aan defensieorders bij het Franse bedrijfsleven.

Frankrijk heeft voorlopig alleen laten weten 'met aandacht' te luisteren naar de bezwaren van Turkije. Verder houdt men zich op de vlakte. De wet kan volgende week aangenomen worden.