Boetes bij te klein of fout huisnummer

Icoon BinnenlandsWoon je in Utrecht? Dan kun je het beste even naar buiten gaan en je huisnummerbordje opmeten en nakijken. Binnenkort loop je namelijk het risico op een boete van 335 euro als je huisnummer niet goed leesbaar is, niet groot genoeg is, of niet overeenkomt met het kadaster. Het bordje moet negen centimeter hoog zijn. Verder moet het bordje ook nog 'doeltreffend' en 'herkenbaar' zijn.

De nieuwe regels zijn nog niet goedgekeurd, maar het ligt in de lijn der verwachting dat dat binnenkort wel het geval zal zijn. Op dit moment gebeurt het namelijk te vaak dat huiseigenaren zelf huisnummers verzinnen op gebouwen of terreinen die nog niet door de gemeente genummerd zijn. Dat wekt verwarring in de hand voor belastingzaken, de post en de brandweer.

Overigens is het niet de bedoeling om meteen na invoering van de nieuwe regels op pad te gaan om boetes uit te schrijven. Eerst moet worden nagegaan waar precies de huisnummers niet met die van de gemeente overeenkomen. Daarna krijgt de eigenaar eerst nog de kans om alsnog een goed bordje op te hangen. Het is daarbij niet toegestaan om zelf een bordje te knutselen, maar verwacht wordt dat daar in de praktijk niet te moeilijk over gedaan zal worden als het groot genoeg en goed leesbaar is.

Huisnummer
Binnenkort niet meer toegestaan in Utrecht?