Voetbal: Uitslag Ajax - PSV

Icoon Gatorade CupAjax heeft de Gatorade Cup gewonnen. In de finale waren de Amsterdammers met 2-1 te sterk voor PSV. Klaas Jan Huntelaar tekende in de blessuretijd voor de winnende treffer. Het duel stond in het teken van grimmigheden.

De beginfase was alleraardigst met aanvallende intenties aan beide kanten. PSV zocht vaak snel de diepte in de hoop spits Jan Vennegoor of Hesselink te bereiken. Daaromheen genoten Jefferson FarfŠn en DaMarcus Beasley van hun zwervende rol. Emmanuel Boakye had zijn handen vol aan Beasley, die enkele schietkansen niet wist te benutten. Met name John Heitinga redde geregeld de meubelen met ferm ingrijpen. Ajax kreeg haar vroege kansen via Markus Rosenberg en Wesley Sneijder. Laatstgenoemde maakte gebruik van zijn schietcapaciteiten om gevaar te stichten.

Na zo'n twintig minuten verzandde de confrontatie. Balverlies was opeens troef en beide ploegen zakten meer naar achteren. Fascinerend was de clash tussen Phillip Cocu en Wesley Sneijder: beiden maakten hun faam waar. Scheidsrechter Pieter Vink verzuimde enkele malen sancties af te kondigen, waardoor de grimmigheid toenam. Tot de rust vielen er verder geen kansen te bewonderen, of het moest een mislukte voorzet van Urby Emanuelson zijn, die bijna Gomes verraste.

De start van de tweede helft was even aantrekkelijk als die van het eerste bedrijf. Wat verschilde, waren de doelpunten, beide uit dode spelmomenten. Klaas Jan Huntelaar promoveerde een corner van Wesley Sneijder koppend tot de openingstreffer. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want Michael Lamey maakte binnen vijf minuten al volleyend de 1-1, nadat een vrije trap van FarfŠn leek te zijn weggewerkt. PSV greep helemaal het momentum toen GalŠsek met een rode kaart kon inrukken. De Tsjech, bezig aan zijn afscheidswedstrijd, zette tweemaal een tackle te laat in.

PSV leek op weg naar de voorsprong, totdat ook Lamey met twee keer geel vervroegd kon gaan douchen. Beide kaarten dankte hij aan een overtreding op de sterk ingevallen Ryan Babel. Vlak voor deze uitsluiting miste Beasley een gouden mogelijkheid. De Amerikaan stond dankzij een ragfijne pass van Cocu oog in oog met Stekelenburg, maar ging niet voor eigen kans. De nieuwe situatie lag Ajax het beste. Langzamerhand verkreeg het de regie over het middenveld. Het duel leek af te stevenen op verlengingen, totdat Nourdin Boukhari de bal voorslingerde en Huntelaar voor zijn directe tegenstander Ball kwam. Ajax is voor de zestiende maal bekerwinnaar.

------------------------------

Kijk voor al het voetbalnieuws, de wekelijkse donderdagcolumn en uitslagen op de FOK!voetbalmanager!