Moedige Moeders vechten tegen coke

Icoon BinnenlandsCocaïnegebruik onder de jeugd neemt hand over hand toe. In de strijd tegen het cocaïnegebruik van hun kinderen, heeft een aantal moeders uit Volendam daarom een aantal jaar geleden besloten om hier samen tegen te vechten. Deze aanpak bleek zo succesvol, dat hij inmiddels op verschillende plaatsen in het land navolging krijgt en er overal, met name in Noord- en Zuid-Holland afdelingen van de Moedige Moeders (MM) opgericht worden. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Jetty Bak, van de MM in Wieringen, vertelt dat ze van moeders uit de hele regio dezelfde verhalen hoort. Kinderen van soms pas twaalf jaar bedreigen hun ouders om aan geld te komen voor drugs. Op school worden door leerlingen zelfs kluisjes verhuurd aan dealers, zodat die daar kunnen handelen en ze zelf wat kunnen bijverdienen om hun dure hobby te bekostigen. Vaak hebben ze enorme schulden.

De moeders verwijten de reguliere hulpverlening te veel op een afstand te zitten. Persoonlijke hulp van ouders en dorpsgenoten werkt volgens hen veel beter. Inmiddels zijn in Volendam vijftig jongeren afgekickt. Binnenkort wordt in het dorp ook een 'halfway home' geopend, waar verslaafden snel terecht kunnen, zodat ze hopelijk niet al hun huis en hun baan verloren hebben tegen de tijd dat ze van hun verslaving af zijn.

In Dedemsvaart is op initiatief van de MM inmiddels begonnen met preventie op basisscholen. Janny Ritfeld, een moeder uit Spakenburg, zegt dat je te laat bent als je pas bij tieners begint met preventie. Inmiddels heeft 5 % van de scholieren geëxperimenteerd met harddrugs. In het uitgaansleven lijkt het ook steeds normaler te worden om coke te snuiven. Met een vroege en effectieve preventiecampagne én deugdelijke opvang, hopen de moeders het probleem nu de baas te worden. Tot nu toe werkt de methode redelijk goed.