Meerderheid stil tijdens dodenherdenking

Icoon Binnenlands Tijdens de dodenherdenking van 20.00 uur vanavond zal 85 procent van de Nederlanders twee minuten stil zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond. Uit het onderzoek blijkt ook dat de herdenking nog erg leeft onder jongeren.

De mensen die van plan zijn twee minuten stilte in acht te nemen, doen dat meestal thuis. 78 procent zit op de bank, en ruim de helft van hen kijkt naar de herdenking op de Dam in Amsterdam. Nog eens 20 procent van de thuisblijvers kijkt naar de uitzending vanaf de Waalsdorpervlakte.

De meerderheid van de Nederlanders (75 procent) is het er over eens dat de dodenherdenking nooit afgeschaft moet worden. Opvallend genoeg vindt 75 procent van de jongeren van 18 tot 24 jaar dat de herdenking altijd moet blijven, terwijl maar 69 procent van de 55-plussers deze mening heeft.

De nationale dodenherdenking is oorspronkelijk ingesteld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Vanaf 1961 worden echter ook alle gevallen burgers en militairen tijdens andere oorlogen en tijdens vredesmissies herdacht.

Voorbeelden van gebeurtenissen die je kunt herdenken vind je op de FOK!weblog.