UWV komt fraude op het spoor

UWVUitkeringsinstantie UWV is recent tientallen gevallen van fraude op het spoor gekomen. Het betreft 24 werknemers verdeeld over 6 werkgevers. De werknemers waren op papier in dienst bij de werkgevers geweest maar lieten de werkzaamheden met medeweten van de werkgevers illegaal door anderen, vaak illegalen, uitvoeren. Door dit illegaal opgebouwde arbeidsverleden hebben deze 'werknemers' onterecht een uitkering kunnen krijgen. De fraudeurs zijn aangehouden.

De fraude heeft betrekking op uitkeringen voor werkeloosheid, ziekte of zwangerschap. Er is in totaal minimaal 260.000 euro mee gemoeid. Naast deze uitkeringsfraude heeft het UWV bij dezelfde controles ook werkgevers aangetroffen die illegalen in dienst hadden. De Arbeidsinspectie heeft hiervoor in totaal voor 144.000 euro aan boetes opgelegd.

Bij deze zaken zijn voornamelijk dubieuze uitzendbureauconstructies betrokken. Het is moeilijk om de fraude op het spoor te komen omdat op papier over het algemeen alles goed uitziet. Werkgever, 'werknemer' en de illegale werknemer hebben gezamenlijk alles goed uitgewerkt waardoor de constructie aanvankelijk niet verdacht lijkt. Het dienstverband is officieel aangemeld en belasting en sociale premies worden netjes afgedragen.