'Parfumbom' zorgt voor ophef in Noorwegen

Flowerbomb Het parfum Flowerbomb van designersduo Viktor & Rolf heeft in Noorwegen voor behoorlijk wat opschudding gezorgd. Het flesje heeft de vorm van een handgranaat. Dit zou in strijd zijn met de bepalingen over wapens in de luchtvaartwetten. Op wapens lijkende producten mogen namelijk niet mee het vliegtuig in. Het parfum mag daarom niet langer verkocht worden op de luchthaven van Oslo.

"Het luchthavenreglement verbiedt voorwerpen die de vorm van een wapen hebben, omdat die kunnen worden gebruikt om passagiers te bedreigen", zo licht een woordvoerder van luchthaven Gardermoen verder toe. "In die zin verschilt het parfumflesje niet van een waterpistool. We hebben de taxfree-winkels op de hoogte gesteld dat ze het product zo snel mogelijk uit de rekken moeten halen."

Aanleiding voor het verbod is het staande houden van een Noorse passagier op de luchthaven van Parijs, omdat hij in het bezit zou zijn van een verdacht object. Het bleek toen om een flesje Flowerbomb te gaan. De reiziger mocht zijn flesje houden. Op het vliegveld in Oslo zou het flesje echter per direct in beslag zijn genomen, aldus de woordvoerder.

Producent L'Oréal, die het product in samenwerking met Viktor & Rolf heeft ontwikkeld, reageert verbaasd op het verbod. "We verkopen Flowerbomb al minstens twee jaar, over heel de wereld en dit is de eerste keer dat er reactie op komt", aldus de directeur van L'Oréal Noorwegen.