Schokkende spot moet verkeersdoden remmen

Icoon Shocking De Franse overheid is het aantal verkeersdoden zat. Het verminderen van het aantal verkeersdoden is een speerpunt van de Franse regering, en een nieuwe reclamespot moet de angst bij de Fransen er flink in jagen.

Een uit de bocht gevlogen auto ligt op z'n kop op een provinciale weg. De ouders in het voertuig horen dat alles nog in orde is met Clara, hun kleine dochtertje. Wanneer de ouders zich uit de auto wurmen om hun dochtertje te redden, maakt een andere auto op brute wijze een einde aan de levens van alle inzittenden. Het filmpje eindigt met "Respecteer altijd de snelheidslimiet".

De krant Figaro noemt de spot "huiveringwekkend". De minister van Verkeer Dominique Perben zei bij de presentatie van de spot: "We moeten de realiteit onder ogen zien, anders kunnen we er niets aan veranderen. Volgens hem werken alleen harde beelden. In de zomer volgt er eenzelfde commercial over een tragische afloop op de snelweg, en in de herfst is de bebouwde kom aan de beurt.

Een andere maatregel die de regering heeft ingevoerd is de Franse versie van de Bob. Alleen heet deze in Frankrijk Sam, en staan de letters nergens voor. Ook zijn er veel nieuwe flitspalen ingevoerd en een puntenrijbewijs. Sindsdien zijn er 32 procent minder verkeersdoden.

Klik hier om de reclamespot te bekijken. Het filmpje kan schokkende beelden bevatten.