'Nederland voorbereid op chemische aanslag'

Icoon Binnenlands Nederland is goed voorbereid op een terroristische aanslag met een chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair (CBRN) middel. Wel zijn er nog enkele punten die verbeterd moeten worden. Deze worden de komende twee jaar versneld uitgevoerd. Dat blijkt uit een voortgangsrapport over nieuwe maatregelen die de regering vorig jaar heeft genomen. Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft het rapport vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vorig jaar zijn talloze maatregelen doorgevoerd. Er is een pokkendraaiboek gemaakt, en er is een voorraad vaccin tegen de pokken aangelegd. Een massavaccinatie van de hele bevolking zou maximaal vier dagen duren. Ook zijn er Duitse detectievoertuigen gekocht die in besmet gebied kunnen onderzoeken welke chemische, radiologische of nucleaire middelen voor de aanslag gebruikt zijn. Volgend jaar worden detectievoertuigen aangeschaft die biologische middelen kunnen detecteren.

Ook zijn de taken bij een aanslag duidelijker verdeeld. De brandweer redt en ontsmet te slachtoffers eerst, zodat politieagenten en medisch personeel niet besmet kunnen raken. Voor de brandweer zijn extra chemicaliŰn- en gaspakken aangeschaft. Elke regio heeft eigen kleine ontsmettingsunits om zestig tot honderd slachtoffers per uur te ontsmetten. Uiteindelijk geeft het rapport aan dat de kans op een CBRN-aanslag zeer laag is, maar niet uitgesloten.