Bom in vliegtuig lijkt misverstand

Icoon BinnenlandsHet bomalarm op de vlucht van Schiphol naar Madrid, afgelopen vrijdag, lijkt een misverstand te zijn. Volgens getuigen zou de gearresteerde man een gesprek hebben gevoerd over hogedrukpompen, wat in het Spaans 'bombas de alta présion' betekent. Omdat 'bomba' in het Spaans ook bom betekent zou een stewardess dat woord hebben opgevangen en doorgegeven hebben aan de piloot. Vervolgens keerde het vliegtuig direct terug naar Schiphol. Na onderzoek bleek dat er geen bom in het vliegtuig aanwezig was.

De gearresteerde man, de 32-jarige Rafael Lasfuentes, is een ondernemer uit centraal-Spanje. Hij is inkoopchef van een bedrijf voor wegsignalering en had vrijdag met vier collega's de verkeersbeurs Intertraffic in de Amsterdamse RAI bezocht. Zowel Spaanse medepassagiers als de Spaanse ambassade in Den Haag zeggen dat in het vliegtuig geen sprake was van een 'bomincident'.

Op dezelfde rij als de arrestant zat de Spanjaard Manuel Sanchez, wethouder verkeerszaken in de stad Valladolid, die ook op de beurs in Amsterdam was geweest. Hij zegt dat de bemanning tien minuten na het opstijgen naar de verdachte toeliep en hem sommeerde op zijn plaats te blijven zitten. "We kregen te horen dat we vanwege technische problemen moesten terugkeren", aldus Manuel. "Het vliegtuig zette meteen de daling in. Het ging zo snel naar beneden als ik nog nooit heb meegemaakt. Het was een harde, bruuske landing. We hadden het gevoel dat we echt in gevaar waren, maar we wisten niet dat het om een bommelding ging. Ook andere passagiers zeggen dat in het toestel niets wees op een bomdreiging en dat de Lasfuentes nooit zou hebben gedreigd met een aanslag.

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol wilde gisteren niet inhoudelijk ingaan op bovenstaande zaken. Volgens een woordvoerder was er wel degelijk sprake van een dreigende situatie. De verdachte, Rafael Lasfuentes, wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De vier andere mannen die vrijdagavond werden aangehouden zijn de collega's van Lasfuentas. Zij werden na verhoor vrijgelaten.Het toestel van Iberia afgelopen vrijdag. Inzittenden moesten via glijbanen het toestel verlaten.