Drie jaar eis tegen Feyenoord-fan

JustitieDe 33-jarige Rotterdammer Marco de V. hoorde gisteren 3 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen wegens het afschieten van een noodseinvuurpijl vorig jaar april, voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord - Ajax. De pijl raakte een collega Feyenoordfan vol in het gezicht. Het slachtoffer, Martijn Broere (31), raakte zeer zwaar gewond. Hij kampt nog steeds met de gevolgen. Zijn gezicht is deels verminkt; een jukbeen moest operatief hersteld worden en over vier weken wacht hem een oogoperatie.

De V. liep tijdens het incident op enige afstand van een trein vol Ajax-supporters die stil stond. Het slachtoffer liep daar tussen in. De verdachte hield vol dat hij niet op de Ajax-trein had gericht. Iets waarvan justitie hem wel beschuldigt. De pijl haalde echter nooit de Ajax-trein maar raakte per ongeluk Broere. Volgens De V. schoot hij de pijl loodrecht omhoog in de lucht, in plaats van horizontaal richting de trein. Vanuit de Ajax-trein waren foto's gemaakt van de ontploffing.

De V. bezwoer de rechters gisteren dat het absoluut niet zijn bedoeling is geweest iemand te raken met de noodseinvuurpijl die hij naar zijn zeggen in zijn auto had liggen sinds een zeeman hem deze cadeau had gedaan: ''Ik hoop dat ik met Martijn kan praten. En dat het dan gewoon weer 'hand in hand kameraden' kan worden.''

Getuigenverklaringen spraken elkaar gisteren in de rechtbank tegen of De V. nou wel of niet gericht op de Ajax-trein had geschoten. Het kan daarom zijn dat de rechter volgende week in een tussenvonnis zal beslissen tot nader onderzoek. Als dat niet gebeurt is er over 14 dagen uitspraak.


Voorbijgangers liepen over dijk naast Ajax-trein - AjaxShowtime

Van achter werd pijl afgeschoten en raakte iemand uit groepje voorbijgangers - AjaxShowtime