Spoorwegpolitie vaker in de trein

Icoon Politie Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) liet vandaag weten dat de Spoorwegpolitie meer gaat surveilleren in de treinen, zowel in uniform als in burger. Doel is om meer informatie te krijgen over problemen in de trein, zoals agressie.

De Spoorwegpolitie is onder de naam "Operatie Blue Train" al langer bezig met het inwinnen van informatie. Naar aanleiding van de eerste positieve ervaringen van zowel reizigers, spoorwegpersoneel als spoorwegpolitie in de proef, wordt het traject vergroot tot de gehele lijn Schiphol-Roosendaal. Dit traject is uitgekozen vanwege zowel het hoge aantal incidenten als reizigers. De proef zal nog het gehele jaar doorgaan. Mocht het dan nog steeds succesvol blijken, zal deze werkwijze landelijk worden ingevoerd.

Zwartrijders zijn de grootste bron van agressie in de trein, met name omdat zij vaak de confrontatie opzoeken. Het zal daarom nu nog vooral draaien om het hiervan in kaart brengen, maar later zullen ook incidenten zoals zakkenrollen, diefstal en vandalisme aangepakt worden. De verkregen informatie zal gebruikt worden om beter inzicht te krijgen in de problemen in de trein. Personeel kan dan efficiënter ingezet worden op tijden en trajecten waar incidenten vaker voorkomen.

Met dank aan Asskicker14 voor de submit.