Illegale drank vergiftigt Indiër èn rouwenden

Icoon BuitenlandsIn India zijn tien mannen om het leven gekomen tijdens de crematie van een door illegale drank vergiftigde man. De mannen hadden ook van de gesmokkelde drank gedronken. De Indiase poltie heeft dit maandag bekendgemaakt.

Zaterdag overleed een boer uit het zuidelijke Andhra Pradesh aan de drank die illegaal was ingevoerd uit de naburige staat Orissa. Nadat nabestaanden, volgens plaatselijk gebruik, hadden getoost op het overlijden van de man, werden nog eens vele andere mannen uit het dorp Ratta Kanna ernstig ziek. Maandag lagen nog zestien personen in kritieke toestand in een lokaal ziekenhuis.

Volgens de politie is het nog onduidelijk of het dodelijke brouwsel hetzelfde is als waaraan de boer overleden is. In India is zelfgestookte drank verboden, maar het is erg populair onder de arme inwoners van Andhra Pradesh. Vaak zijn de spotgoedkope brouwseltjes van industriële spiritus, waar illegale stokers een eigen cocktail aan toevoegen. Die cocktail kan bestaan uit kruiden en groenten, maar ook uit batterijzuur en oude rubberen banden.