Ernstige mishandelingen bij Leidse studentenvereniging

Icoon ShockingBij de Leidse studentenvereniging Minerva hebben zich de afgelopen zes maanden maar liefst vijf gewelddadige delicten voorgedaan. Vier keer was er sprake van ernstige mishandeling, en ťťn keer was er sprake van de aanranding van een 18-jarige scholiere. Twee leden van de vereniging, onder wie een ex-bestuurslid, zouden hier een aandeel in hebben gehad. Een intern onderzoek is gestart.

Het eerste incident gebeurde in september. Een jongen die het voor een in het nauw gedreven meisje opnam werd een gebouw ingesleurd en door Minervanen in elkaar geslagen. Enkele weken later vielen twee leden een appartement binnen, waar een bewoner en een mede-Minervaan ernstig werden mishandeld. In oktober werd vervolgens een zware hersenschudding toegebracht aan een lid, door hem bewust met een hard glas op zijn hoofd te meppen. In januari heeft een bestuurslid 'excessief geweld' gebruikt. Hierbij liep het slachtoffer drie gekneusde ribben op.

Vijf leden van Minerva uiten hun bezorgdheid over het gebeurde. Het is uitzonderlijk dat corpsleden praten over gebeurtenissen in de vereniging. Dit keer wordt er gepraat omdat ze het schandalig vinden wat er is gebeurd. "Het gaat om buitensporig geweld", verklaart een lid. De leden wensen allen anoniem te blijven, want als dat niet gebeurt "dan hang ik', verklaart een van de studenten.

Bij alle gevallen werden de daders voor enkele weken geschorst. Er is geen aangifte gedaan. Verenigingsvoorzitter Thijs Cohen Tervaert verklaart de incidenten ten zeerste te betreuren: "Wij als bestuur voeren een beleid dat er op gericht is dergelijke incidenten te voorkomen. We reageren daar scherp op." De leden verklaren het hier niet mee eens te zijn: "Als het puntje bij het paaltje komt, durven ze niet en proberen ze alles in de doofpot te stoppen."

Met dank aan een anonieme Fokker voor de submit.