Opkomst verkiezingen gelijk met 4 jaar terug

VerkiezingenDe opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was rond het middaguur vergelijkbaar met vier jaar geleden. In de meeste gemeenten lag de opkomst aan het eind van de ochtend rond de 10%. In 2002 was de totale landelijk opkomst aan het eind van de dag 58%.

Weinig zin om te stemmen hadden tot nog toe de kiezers in Utrecht. Nog geen 2% bracht daar zijn stem uit. Hoog ligt het aantal in Kerkrade: daar kwam al 17% stemmen. Ook in plaatsen als Amersfoort, Leeuwarden en Terneuzen was het opvallend drukker dan vier jaar geleden.

In totaal mogen ongeveer 11,8 miljoen mensen stemmen in 419 gemeenten. De verwachting is dat links flink wat stemmen zal gaan winnen.

Veel ogen zijn gericht op Amsterdam en vooral Rotterdam. In de havenstad scoorde in 2002 Leefbaar Rotterdam onder aanvoering van Pim Fortuyn heel hoog, ten koste van vooral de PvdA. De verwachting is dat de sociaal-democraten daar veel van het geleden verlies zullen goedmaken en weer de grootste worden.

In Amsterdam verwacht men geen schokkende veranderingen. De PvdA zal daar stabiel blijven evenals de VVD en het CDA. Winst zal er zijn voor de SP en GroenLinks. Opvallend is dat de kleine partijen in de hoofdstad weinig kans lijken te maken. Het behoorlijk linkse Amsterdam Anders/De Groenen moet, ondanks de algemene verwachte winst voor links, zelfs vrezen voor haar enige zetel en het rechtse Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam zullen bijna zeker uit de raad verdwijnen.