Zelfmoord oud-president in cel Scheveningen

Icoon AlgemeenDe voormalig Kroatisch-Servische president Milan Babic heeft zondag zelfmoord gepleegd in de gevangenis van de Verenigde Naties (VN) in Scheveningen. De griffie van het JoegoslaviŽ-Tribunaal heeft dit vanmorgen officieel bevestigd.

De 50-jarige Babic was van december 1991 tot februari 1992 president van de Krajina-republiek, een niet-erkende 'republiek' van Kroatische Serven die niet door het Tudjman-bewind in Zagreb wilden worden geregeerd. Hij zat in Scheveningen een celstraf van dertien jaar uit nadat hij het in 2003 op een akkoordje had gegooid met hoofdaanklaagster van het JoegoslaviŽ-Tribunaal Carla Del Ponte. De oud-president legde in ruil voor strafvermindering een gedeeltelijke schuldbekentenis af en beloofde te getuigen tegen andere verdachten. In januari 2004 bekende hij schuld aan de etnische vervolging in 1991 en 1992 van de Kroaten die leefden in de Krajina-republiek.

Volgens de verklaring van het VN-hof in Den Haag werd Babic gisteravond om 18.30 uur dood aangetroffen in zijn cel. Er waren geen aanwijzingen dat hij van plan was zelfmoord te plegen, aldus de woordvoerster van de Italiaanse rechter Fausto Pocar, de president van het VN-tribunaal, vanmiddag. Babic had vanmorgen moeten getuigen in het proces tegen zijn opvolger Milan Martic. Eerder trad hij op als getuige tegen de voormalige Servische president Slobodan Milosevic.

Het is de tweede keer dat iemand zichzelf om het leven brengt in de VN-gevangenis in Scheveningen. De Kroatische ServiŽr Slavko Dokmanovic pleegde in juni 1998 met een stropdas zelfmoord in zijn cel. Er is een onderzoek naar de zelfmoord van Babic ingesteld. Over de manier waarop hij zijn daad heeft gepleegd, wilde de zegsvrouw van het VN-tribunaal geen mededelingen doen.


Milan Babic

Met dank aan Mattt, Pineut en B R A M voor de submit.