Onderzoek naar drie vliegtuigen op één landingsbaan

Icoon Vervoer De Amerikaanse burgerluchtvaartdienst FAA is een onderzoek gestart naar een incident dat afgelopen vrijdag op de internationale luchthaven van Los Angeles plaatsvond. Een verkeersleider gaf drie vliegtuigen toestemming om tegelijk gebruik te maken van dezelfde baan.

De verkeersleider liet een vertrekkend toestel van Skywest een baan op taxiën. Op dat moment had hij ook een toestel van Southwest toestemming gegeven om op diezelfde baan te landen. Tevens gaf hij een toestel van Air Canada permissie de baan over te steken naar de terminal. De piloot van Skywest zag het Southwest-toestel aankomen en wist zo een botsing te vermijden. Hij stopte nog voor de baan en de landing kon zonder problemen voltooid worden. Ook het Canadese vliegtuig liep hierbij geen gevaar, aldus een woordvoerder van de FAA.

Het is geen uitzondering dat vliegtuigen op het vliegveld in LA te dicht bij elkaar komen. Er wordt momenteel 328 miljoen dollar geïnvesteerd in de luchthaven om vliegtuigen op de grond meer ruimte te geven.