Aangifte tegen Wilders om spotprenten

Kertas, paddy en PIM4EVER hadden ons via de nieuws-submit te melden:

AlgemeenHet bestuur van de omstreden Amsterdamse El Tawheed-moskee heeft aangifte gedaan tegen Tweede Kamerlid Geert Wilders. Volgens het moskeebestuur heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan godslastering door de Deense cartoons over de islamitische profeet Mohammed op zijn website te zetten.

In een verklaring zegt het bestuur ''bijzonder gekwetst, gegriefd en hoogst beledigd'' te zijn. Volgens huisadvocaat Westendorp van de El Tawheed-moskee wist Wilders door gebeurtenissen in het Midden-Oosten als reactie op de publicatie van de spotprenten, vooraf wat dit onder moslims zou losmaken. De moskee verdenkt Wilders ervan olie op het vuur te willen gooien. Het Meldpunt Discriminatie Internet meldde deze week nog dat de cartoons volgens haar niet strafbaar zijn. Het MDI voegde daar aan toe dat het een ieder uiteraard vrij staat, om toch een gang naar de rechter te maken voor een oordeel.

Wilders laat in een reactie weten ''geen millimeter spijt'' te hebben van zijn actie. De aanklacht en de bijbehorende argumenten noemde hij ''kolder''. Volgens hem is er eeuwenlang gestreden voor vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting: ''Daar kom ik voor op en ik wilde de makers van de Deense cartoons een hart onder de riem steken.'' Het Kamerlid is overigens niet de enige die de cartoons on-line zette. Ook de Volkskrant en Elsevier deden dat vorige week reeds.

'Géén gedragscode'
In de Tweede Kamer zei premier Jan Peter Balkenende vandaag niets te zien in een door de overheid opgelegde gedragscode over de omgang van media met religies. Vorige week nog liet de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, weten zo'n code op te willen stellen met de Europese organisatie van televisiezenders EBU en de internationale journalistenfederatie IFJ.

GroenLinks stelde naar aanleiding van de berichten over de voorgestelde code Kamervragen aan de premier, omdat de partij grote vraagtekens zette bij zo'n gedragsregeling. Ook vanuit het kabinet werd er de laatste dagen al kritisch gereageerd op het EU-voorstel.

Balkenende zei vanmiddag meer te zien in zelfregulering binnen de media, zoals dat in Nederland al gangbaar is met de Raad voor de Journalistiek.