Moord op priester gelinkt aan cartoonrel

Vince_Taylor, Mike-E, CrazyTaxi en PIM4EVER hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadDe rooms-katholieke priester die gisteren voor zijn kerk in het Turkse Trabzon werd doodgeschoten, is het slachtoffer geworden van de woede over de cartoons van de profeet Mohammed. Dit stelt althans de Italiaanse krant La Reppublica vandaag. De 60-jarige priester, Andrea Santaro, werd geboren in ItaliŽ en was zo'n vijf jaar werkzaam in Turkije.

Santaro zou eerder zijn bedreigd wegens "zendingsactiviteiten". Hij stond bekend als iemand die veel hulp bood aan prostituees in de omgeving van zijn kerk. Volgens de ambassadeur van het Vaticaan in Turkije schreeuwde de moordenaar, een jongen van ongeveer 17 jaar oud, "Allah akhbar" (God is groot) toen hij op de priester schoot. Deze dader is nog altijd niet gevonden.

De krant Corriere Della Sera gaat er eveneens van uit dat de moord te maken heeft met de rellen die in vele landen zijn ontstaan vanwege de Mohammedcartoons. "Zoals was te voorzien hebben de spanningen door de publicatie van de Mohammed-cartoons geleid tot een excuus om te moorden", zo schrijft de krant.


De doodgeschoten priester Andrea Santaro