Bush: 'VS verslaafd aan olie'

Icoon AlgemeenDe Verenigde Staten (VS) is "verslaafd aan olie", zo zegt George Bush in zijn State of the Union, die hij later vandaag zal uitspreken. De Amerikaanse president toont zich verontrust over het feit dat de VS zo afhankelijk is van ge´mporteerde buitenlandse olie.

"De VS is verslaafd aan olie, hetgeen vaak wordt ge´mporteerd uit onstabiele delen van de wereld. (...) De beste manier om een einde aan deze verslaving te maken, is door technologische aanpassingen", aldus Bush. Hij pleit voor minder import en minder gebruik van olie. Dit is cruciaal voor een stabiele Amerikaanse economie, zo meent de president.

Eerder deed Bush al voorstellen om meer binnenlandse olie op te pompen, onder meer in Alaska. Hij zal in zijn toespraak ook pleiten om meer ethanol als alternatieve energiebron te gebruiken.

De State of the Union is de jaarlijkse toespraak die Bush doet over het wel en wee in zijn land. Het Witte Huis maakte dinsdag enkele fragmenten van de tekst bekend. Om 3 uur vannacht (Nederlandse tijd) zal Bush de volledige tekst uitspreken.