Jonge gedetineerden 'dan maar vrijlaten'

Icoon MisdaadJonge gevangenen van de halfopen inrichting De Rolpaal in het Drentse Veenhuizen mogen niet worden overgeplaatst naar gesloten inrichtingen elders in Nederland, als hun gevangenis over drie weken gesloten wordt. Dat zegt de belangenorganisatie voor gedetineerden EORG. "Dan maar vrijlaten", stelt de organisatie in een persbericht.

De EORG vindt het niet juist dat de JOVO's (Jong Volwassenen) moeten opdraaien voor de problemen bij Justitie. Deze moet de Drentse gevangenis voor jonge gestraften van 18 tot 23 jaar sluiten, omdat deze niet voldoet aan de brandveiligheidseisen. Als blijkt dat de JOVO's in een gesloten cellencomplex worden geplaatst, zal de EORG een klacht indienen bij de Raad voor Strafrechttoepassing. Er zou onrust zijn ontstaan bij de gedetineerden sinds bekend werd dat hun verblijfplaats de poorten moet sluiten.

Volgens een woordvoerder van Justitie is de angst van de gedetineerden ongegrond. Alle jongeren zouden kunnen worden ondergebracht in zogenoemde beperkt beveiligde inrichtingen (BBI).