Uytdehaage, Romme grijpen naast tickets OS

Icoon SchaatsenDe eerste dag van het NK Afstanden alias Olympisch Kwalificatietoernooi kende in Jochem Uytdehaage en Gianni Romme de grote verliezers. Carl Verheijen, Sven Kramer, Bob de Jong, Ireen WŁst, Paulien van Deutekom en Renate Groenewold wisten zich wel te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

In Thialf stonden vandaag de 5.000 meter voor heren en 1.500 meter voor dames op het programma. Bij de mannen verzekerden Carl Verheijen, Sven Kramer en Bob de Jong zich van deelname aan de Olympische Spelen. Verheijen deed dat in een baanrecord van 6.17,58 en is als klap op de vuurpijl Nederlands kampioen.

Rintje Ritsma eindigde zeer verdienstelijk als vierde, maar dat volstaat niet voor een olympisch ticket. De Beer uit Lemmer won in een onderling duel ruimschoots van Jochem Uytdehaage, die als zesde eindigde en dus zijn olympische titel niet kan verdedigen. Tussen Ritsma en Uytdehaage in, greep ook Romme naast een felbegeerd plaatsbewijs.

De vrouwen openden het kwalificatiebal met de 1.500 meter. Ireen WŁst toonde zich zeer overtuigend de sterkste. Met 1.56,71 bleef ze Paulien van Deutekom (1.58,93) en Renate Groenewold (1.59,00) lichtjaren voor. Dit drietal was genomineerd en zal derhalve ons land vertegenwoordigen op de schaatsmijl in Turijn.

Onduidelijkheid is nog troef over het vierde ticket. Barbara de Loor maakte haar status als genomineerde niet waar met een teleurstellende tiende plaats. Ze wees ziekte als reden aan voor haar matige prestatie. Wieteke Cramer en Els Murris waren met een vierde en vijfde stek de positieve verrassingen. Vooral Cramer mag nog olympische dromen koesteren. Anciens Marianne Timmer (veertiende) en Annamarie Thomas (vijftiende) eindigden in de achterhoede.

Morgen staat de 500 meter voor heren op het programma en komen de dames uit op de 3.000 meter.

Klik hier! voor een uitgebreider verslag van de 1.500 meter.

Klik hier! voor een uitgebreider verslag van de 5.000 meter.