Notarissen willen rol bij sms-spelletjes bekijken

Icoon AlgemeenDe Koninklijke NotariŰle Beroepsorganisatie (KNB) is van plan om korte termijn de rol van notarissen bij bel- en sms-spelletjes tegen het licht te houden. Oorzaak is de ophef die gisteren ontstond rond Big Brother. Oud-deelnemer Gert-Jan de Boer stelde in De Telegraaf dat er met sms-stemmingen gesjoemeld wordt.

"De rol van de notaris bij televisieprogramma's is per wet geregeld. Een notaris beoordeelt van tevoren wat hij kßn beoordelen. Het controlemechanisme bij dergelijke uitzendingen of lotingen moet hij goed kunnen uitoefenen", verklaarde Mieke Berkers, woordvoerder namens de KNB. Ze wilde geen inhoudelijke reactie geven op de commotie rond Big Brother. "Vooral de sms-markt is voor notarissen nieuw. We zullen kijken of er geen aparte toelichting moet komen op dit soort activiteiten."

Overigens zal per 1 januari een nieuwe gedragscode gelden, die door het ministerie van Justitie samen met kansspelorganisatoren is opgesteld. Onderdeel daarvan is dat een promotioneel kansspel dat bijvoorbeeld per telefoon of sms wordt uitgevoerd een deelnemer maximaal 60 eurocent per keer mag kosten.