Natuurmuseum dolblij met dode (domino-)mus

Icoon Opmerkelijk Het Natuurmuseum in Rotterdam heeft vandaag verklaard erg blij te zijn met een dode mus. Het is dan ook niet zomaar een mus, maar de mus die op maandag 14 november werd doodgeschoten omdat hij de Domino Day-recordpoging had verstoord.

De mus was de hal van het Frisian Expo Center binnengevlogen, waar meer dan 4 miljoen steentjes klaarstonden voor de recordpoging van die week. Toen de mus 23.000 steentjes had omgegooid, werd er een ongediertebestrijder bijgeroepen. Die besloot het diertje met een luchtbuks dood te schieten. Daarop werd verontwaardigd gereageerd, omdat de mus een beschermde diersoort is. De recordpoging slaagde overigens, ondanks dat het record achteraf bijgesteld moest worden omdat er was 'valsgespeeld'.

Het Natuurmuseum Rotterdam zal de mus nu gaan conserveren en tentoonstellen. "We weten nog niet hoe het lijkje er uit ziet. Als de dominomus aan flarden is geschoten, stoppen we hem in een pot sterk water. Is de vogel nog heel, dan zetten we hem op", aldus een woordvoerder.

Het kostte het museum overigens een hoop moeite om de mus te bemachtigen, maar door een grote inzet is het dan eindelijk gelukt. "Het is een diertje met een verhaal en zoiets hebben we graag in ons museum. Maar we doen het ook uit liefde voor de mus."

Het bekendste vogeltje van Nederland zal nu een speciale plaats krijgen op de huismussententoonstelling die in 2006 in het museum te zien zal zijn. Mogelijk zal het diertje tentoongesteld worden op een sokkel van dominostenen.