Vrijwel zeker einde missie Afghanistan

Het is vrijwel zeker dat Nederland geen nieuwe militairen naar Afghanistan gaat sturen. Het CDA weigert nog in te stemmen met de vredesmissie wanneer de VS en andere NAVO-bondgenoten niet meedoen.

Overleg tussen het kabinet en de bondgenoten over de vredesmissie heeft nog niet tot resultaat geleid. Eerder al liet de PvdA weten dat ze de missie te gevaarlijk vinden. Nu het CDA ook geen heil meer in de missie ziet is een kamermeerderheid tegen. Alleen wanneer de VS alsnog met steun komt gaat de missie door, deze kans lijkt echter klein.

Nederland is door de NAVO gevraagd om nog 1100 militairen naar Afghanistan te sturen. De risico's zijn volgens een rapport van de militaire inlichtingendienst echter te groot. De Nederlandse soldaten zouden moeten worden gelegerd in de provincie Uruzgan, in het zuiden van Afghanistan. In deze provincie zijn nog steeds leden van al-Qaeda en de Taliban actief, er zijn de afgelopen maanden honderden doden gevallen.

Premier Balkenende liet vandaag ook blijken dat hij ernstige twijfels heeft over de missie, deze twijfels zijn ook aanwezig bij de ministers Kamp van Defensie en Bot van Buitenlandse Zaken. Geen van de drie heeft echter nog een definitief standpunt aangenomen.