Mislukte terroriste bekent op Jordaanse tv

Icoon TerrorismeDe Jordaanse televisie heeft zondag beelden getoond van een verdachte van de bomaanslagen in Amman, afgelopen woensdag. Het gaat om een vrouw die zich samen met haar echtgenoot zou hebben willen opblazen in het Radisson-hotel. Maar waar haar man wel slaagde in zijn poging, gingen de explosieven van de vrouw niet af, zo beweert ze.

"We gingen het hotel binnen. Mijn man liep naar één hoek en ik naar een andere. Er was een bruiloft in het hotel. Er waren vrouwen en kinderen. Mijn man bracht vervolgens zijn gordel met explosieven tot ontploffing. Ik wilde hetzelfde doen, maar dat mislukte. Vervolgens vluchtten mensen weg, waarna ik met hen meerende", aldus de vrouw in haar bekentenis op de Jordaanse staatstelevisie. In de uitzending liet ze de explosievengordel zien die ze tot ontploffing zou hebben willen laten brengen.

De vrouw is geïdentificeerd als de 35-jarige Sajida al-Rishawi en is een zus van een hoge medewerker van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak. De verdachte gaf aan dat ze uit de Iraakse stad Ramadi, bekend als een bolwerk van soennitisch verzet, komt. Haar man en zij zouden vanuit Irak samen met de andere twee zelfmoordterroristen onder valse paspoorten Jordanië binnen zijn gekomen. Door de aanslag van haar echtgenoot, Hussein Ali al-Shamari, stierven 38 mensen.

In totaal zijn 57 mensen om het leven gekomen door de aanslagen, die zijn opgeëist door al-Qaeda. De bekentenis van de vrouw werd op televisie getoond om de Jordaanse bevolking "te helpen te weten te komen wat er is gebeurd", aldus de Jordaanse vice-premier Marwan Muasher.
De verdachte en haar gordel