NS verwacht meer verdachte situaties

Icoon VervoerHet aantal verdachte situaties rond het spoor zal fors toenemen. Dat zegt directeur Bert Meerstadt van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Hij pleit dan ook voor een betere aanpak van terroristische dreigingen. Directe aanleiding voor zijn uitspraken is de chaos die een stopgezette hogesnelheidstrein afgelopen dinsdag veroorzaakte. Twee moslims gedroegen zich verdacht in een ICE-trein, waarop de hele ICE-trein werd stilgezet bij Amsterdam.

NS wil treinen waarin bijvoorbeeld verdachte pakketjes worden aangetroffen, op rustige lokaties op het spoor stilzetten. Zo kunnen andere treinen blijven rijden. "Het treinverkeer wordt dus niet ontregeld", zegt Meerstadt. Ook wil hij afspraken maken met de politie en brandweer over hoe er gehandeld gaat worden bij een incident. "We moeten het belang van alle reizigers en de ernst van een incident goed tegen elkaar afwegen. We moeten recht blijven doen aan de veiligheid van de reizigers, maar tegelijkertijd moeten de treinen blijven rijden".

Overigens veroordeelt de directeur de actie van de reizigers afgelopen dinsdag niet. "Achteraf kun je niet zeggen of dit incident goed of fout is aangepakt. Reizigers hebben logischerwijze alarm geslagen".