Donner licht Kamer in over brand Schiphol

Minister DonnerNaar aanleiding van de brand in het cellencomplex bij Schiphol heeft minister Donner gisteravond rond 21:30 een toespraak gehouden in het spoeddebat dat was georganiseerd. Donner heeft gezegd dat hij het terecht vond dat er op de dag van de brand nog geen debat zou worden gevoerd over de oorzaken van de brand of de politieke consequenties, uit respect voor de nabestaanden. D66 kaartte aan dat Donner had gezegd dat de hulpdiensten adequaat hadden gereageerd. Volgens D66-Kamerlid Lousewies van der Laan is er niet adequaat gehandeld omdat er elf personen zijn omgekomen. Donner zei dat hij het nooit over adequaat heeft gehad, immers kan hij nog geen eindoordeel vormen omdat het onderzoek nog loopt.

Donner benadrukte nogmaals dat hij alles op alles zet om de betrokkenen en nabestaanden van de slachtoffers zo goed mogelijk te helpen. De minister hoopt dat het identificatieonderzoek spoedig is afgerond. Het is nog niet duidelijk of alle stoffelijke resten inmiddels zijn geborgen.

Tevens zei hij toe dat er een onderzoek naar de bouw van het complex wordt ingesteld. Indien hieruit blijkt dat de bouw een oorzaak was van de brand, dan zal hij ook andere huizen van bewaring laten inspecteren. Dit omdat in Vught, Rotterdam en Zeist vergelijkbare complexen staan.

Daarnaast zullen de mensen die de brand hebben overleefd, en die wachten op uitzetting, voorlopig hier mogen blijven. Donner wil hen eerst als getuigen horen.