Nibra: 'Cellencomplex niet veilig'

Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) heeft na de eerste brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in 2002 onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van het complex. Een kanttekening daarbij is dat het gebouw toen nog niet in gebruik was. Afgelopen nacht was er een grote brand in een cellencomplex te Schiphol-Oost waarbij elf gedetineerden zijn omgekomen.

Het Nibra heeft vanmiddag via het Radio 1 Journaal laten weten dat het gebouw toen niet voldeed aan de veiligheidseisen. De wanden van de individuele cellen waren bijvoorbeeld niet brandwerend genoeg. De plafonds en de muren brandden al binnen dertig minuten, de minimale tijd dat ze in ieder geval brandwerend moeten zijn.

Het Nibra heeft toentertijd een rapport opgesteld met aanbevelingen om het in aanbouw zijnde gebouw brandveilig te maken. Onder meer door de cellen brandwerend te maken volgens de geldende voorschrijften, centrale brandmelding met in elke ruimte een brandmelder en automatische doormelding naar de brandweerkazerne. Het Nibra heeft later niet gecontroleerd of de aanbevelingen zijn opgevolgd. De woordvoerder zei dat dat niet de taak van het Nibra is, maar van de gemeente die de bouwvergunningen verstrekt.

Ook het deurensysteem heeft mogelijk bijgedragen aan de ramp. De deuren konden alleen handmatig worden geopend. Dit hangt geheel af van de bouw van het complex. In dit geval is er ooit gekozen voor een automatische vergrendeling, ware het niet dat er een beperking is om te voorkomen dat alle deuren tegelijk kunnen worden geopend. Hierdoor moesten de deuren alsnog handmatig worden geopend. Daarnaast heeft het Nibra ook geadviseerd om een bedrijfshulpverlener permanent aanwezig te laten zijn.

Update 19:08
De brandweer heeft zojuist laten weten dat het cellenblok tijdens de laatste reguliere controle wťl aan de eisen voldeed. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er een aantal controles geweest waarbij, op kleinigheden na, alles in orde bleek. Alle aanbevelingen die door het Nibra in 2002 waren gedaan, zijn netjes opgevolgd.