Amerikaanse soldaten verbrandden lijken Taliban

De Australische televisie heeft woensdag een videoband uitgezonden waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Afghanistan twee dode Taliban-leden verbranden. Volgens het Australische programma Dateline zijn de opnames begin oktober gemaakt door een verslaggever die met de troepen meetrekt. Ze zijn in het dorp Gonbaz gemaakt, zo'n honderd kilometer verwijderd van Kandahar, een voormalig bolwerk van de Taliban.

Het argument van de soldaten dat de maatregel in verband met hygiŽne nodig was, wordt door de journalist als onzin bestempeld, aangezien ze ver van elk dorp waren. Het verbranden van een lichaam wordt door de Islam als ontheiliging gezien. Lijken moeten gewassen worden, er moet gebeden worden, en dan moet het lichaam binnen 24 uur begraven worden. Volgens het tv-rapport zou het incident tegen de Conventie van GenŤve ingaan. Daarin staat dat de overblijfselen van vijanden met respect behandeld moeten worden.

De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan hebben in een verklaring een onderzoek van het incident aangekondigd. Ook de Afghaanse autoriteiten hebben een eigen onderzoek aangekondigd. Een woordvoerder van president Karzai veroordeelde de minachting voor de lijken.