Hersenoperatie live te volgen

In het kader van de nationale Wetenweek hebben ruim tweehonderd mensen vanuit een volledig bezette collegezaal rechtstreeks een hersenoperatie bijgewoond. De operatie was in het Erasmus MC in Rotterdam via een live videoverbinding in de collegezaal te volgen, waarbij een arts deskundig commentaar leverde. Bij de 41-jarige patiënte werd een hersentumor verwijderd. De vrouw was volledig bij kennis om te voorkomen dat de chirurg belangrijke functies in de hersenen zou beschadigen.

Onder narcose werd eerst een deel van de schedel verwijderd met behulp van vlijmscherp zaagdraad. Daarna werd de vrouw gewekt en diende het operatieteam een zwak stroompje toe op een bepaald deel van de hersenen. De patiënte moest tegelijkertijd een afbeelding benoemen die zij te zien kreeg. Wanneer dat niet lukte, wisten de chirurgen dat dit deel van de hersenen functioneel was. Op die manier kwam het operatieteam te weten waar ze wel en niet mochten gaan snijden. De patiënte voelde er overigens niets van omdat de pijnreceptoren in de hersenen ontbreken.

De operatie verliep succesvol. De tumor werd vrijwel geheel verwijderd, waarna de artsen de hersenpan weer sloten. De vrouw blijft nog tot vrijdagmiddag in het ziekenhuis en kan daarna naar huis om te revalideren. Voor de belangstellenden is er komende maandag een rugoperatie te bekijken.