Werkstraf voor racistische carnavalswagen

Icoon Binnenlands nieuws De Bredase rechtbank heeft acht jongeren veroordeeld tot werkstraffen omdat ze met een racistische carnavalswagen in de optochten van Wernhout, Schijf en Achtmaal meededen. De ophef om de wagen, die zelfs op CNN in het nieuws kwam, ontstond na de optocht. Tijdens de optocht zelf had zowel de organisatie als de plaatselijke wijkagent niets gezien.

Vier minderjarigen werden veroordeeld tot werkstraffen van veertig uur. Één meerderjarige dader kreeg zestig uur werkstraf, de andere drie tachtig uur. De geëiste voorwaardelijke celstraf werd door de rechter niet toegekend.

Op de wagen (zie foto) waren teksten als 'vol=vol', 'een elektronische stoel voor negers', de cijfers '88' (de achtste letter van het alfabet, de h, verwijst naar Heil Hitler) te lezen. In beide optochten kon de wagen de tocht geheel ongehinderd uitrijden.

Dat laatste stoorde de officier van justitie nog het meest. In haar betoog trok ze een parallel met jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, die in Nederland aan 100.000 mensen het leven kostte. "De geschiedenis leert dat wat klein begint, op het meest gruwelijk kan uitlopen."


De wagen waar de ophef om ontstond