Geweld in Superdome sterk overdreven

Icoon Buitenlands nieuwsHet geweld dat na de orkaan Katrina onder de vluchtelingen in de Superdome in New Orleans zou hebben plaatsgevonden is sterk overdreven. De verhalen van verkrachtingen, moorden, berovingen en zwaar bewapende bendes, die verscheidene Amerikaanse kranten brachten, blijken meer op fictie dan op feiten te berusten. Dat melden slachtoffers en hulpverleners die ter plekke aanwezig waren.

Zo bleek het aantal doden onder de duizenden vluchtelingen in de Superdome en het aanpalende Conventie Centrum slechts zes te bedragen, terwijl de indruk werd gewekt dat er tientallen mensen waren omgekomen door geweld. The Los Angeles Times berichtte op sensationele toon over 'troepen van de Nationale Garde die positie kozen op daken, speurend naar scherpschutters en gewapende hordes terwijl een kolkende massa vluchtelingen onder hen wanhopig probeerde te vluchten'.

Volgens de kranten kan de schuld echter niet enkel bij de media worden gelegd. Ook autoriteiten van de stad zouden hebben bijgedragen aan de indianenverhalen. Zo sprak politiecommissaris Compass over verkrachtingen van baby's, en had burgemeester Nagin het over 'honderden gewapende bendeleden' die moordden en verkrachtten in de Superdome.