'Zoenincident' was voor Richard H. de druppel

Was het echt een teken van overspel of heeft Richard H. het verzonnen als excuus voor zichzelf? Dat is één van de vele vragen die er na de eerste dag van het proces tegen Richard H. onbeantwoord blijven.

Toen hij zijn vrouw Claudia tijdens oudejaarsnacht zijn beste vriend zag zoenen was het voor hem duidelijk: ze pleegde overspel. Volgens anderen is daar helemaal geen sprake van. Zij menen dat H. het 'zoenincident' heeft verzonnen of sterk heeft overdreven. Voor H. was het in ieder geval duidelijk, de liefde tussen hem en zijn vrouw was over. Sindsdien 'walgde' hij van zijn vrouw en pleegde hij zelf regelmatig overspel. In 2004 kwam hij via internet bij Joanna terecht, een Poolse vrouw. H. maakte contact met haar en uiteindelijk bezochten ze elkaar. Hij ging af en toe naar Polen, zij kwam af en toe naar Nederland. Hij droomde zelfs van een toekomst met Joanna. Het enige wat daarbij nog in de weg stond was zijn gezin, dat niks wist van de relatie. In het weekend van 9 op 10 april zou Joanna weer naar Nederland komen, dit keer niet stiekem in een vakantiehuisje, maar bij hem thuis. Drie dagen voordat Joanna zou komen pakte H. 's avonds laat een honkbalknuppel waarmee hij zijn vrouw Claudia op het hoofd sloeg. Daarna wurgde hij zijn vrouw en hun twee dochters en ging hij meteen naar een bos bij het Brabantse Alphen-Chaam, waar hij de lichamen in een zelfgegraven graf begroef.

In het weekend na de moorden kwam Joanna bij hem thuis. Zij wist van niks, hij had haar verteld dat zijn vrouw al langere tijd vermist was. Opvallend detail aan die ontmoeting, in het bed waar hij zijn vrouw had vermoord, bedreven ze de liefde. Bloedspatten in de kamer die hij niet had weg kunnen poetsen waren bedekt met tekeningen van zijn kinderen. H. vertelde de politie later dat zijn vrouw spoorloos was verdwenen. Na bijna twee weken werd H. gearresteerd. Onderzoek had het dubbelleven van H. aan het licht gebracht en er waren bloedsporen in het huis en H. zijn auto gevonden.

Vandaag was de eerste dag van de rechtszaak tegen Richard H. Er was een hele dag uitgetrokken voor de ondervraging van H. Tegenover de rechtbank heeft hij de moord op zijn gezin bekend maar het is echter nog de vraag of Richard H. inderdaad in paniek handelde, zoals hij zelf zegt, of dat het een koele berekende drievoudige moord was. Deskundigen hebben Richard H. onderzocht. Ze zijn het er nog niet over eens of hij verminderd toerekeningsvatbaar is en moet worden opgenomen in een TBS kliniek. Ze zijn allebei wel van mening dat H. 'emotioneel onaangedaan' is over het drama.

De zaak wordt morgen voortgezet.

Vermoorde gezinsleden
Claudia en haar dochters

-
calvobbes herschreef ons dit bericht en meldde het samen met Wie_zal_het_weten via de nieuws-submit.