Vuurwerkongevallen in China en Mexico

In een vuurwerkfabriek in het Zuid-Chinese Anhua heeft een serie vuurwerkexplosies voor zeker dertien doden gezorgd. De eerste explosie gebeurde donderdagmiddag in één van de productieruimten van de fabriek waardoor er een kettingreactie ontstond en zes andere productieruimten ook de lucht in vlogen. Hoeveel gewonden er precies zijn is nog onbekend maar in ieder geval één verkeert nog in kritieke toestand. De meldde het Chinese persbureau Xinhua vrijdag.

Deze fabriek is één van de negen fabrieken die in de regio Anhua operationeel zijn. Eerst waren dit zeventien bedrijven maar op last van de autoriteiten waren er al acht om veiligheidsredenen al gesloten.

Ook in Mexicaanse stad Tultepec is gisteren een ernstig vuurwerkongeval gebeurd. Op de grootste vuurwerkmarkt van Mexico zijn tientallen gewonden gevallen en honderden stalletjes verwoest door een brand. Door de brand waren er urenlang explosies en was er een enorme rookontwikkeling op en rond de traditionele vuurwerkmarkt.

Gisteren was het één van de drukste dagen in de 'vuurwerkhoofdstad' van Mexico. De brand brak uit op de vooravond van de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheid. Tot nu toe is het nog onbekend of er dodlijke slachtoffers te betreuren valt. Er ging voor miljoenen aan vuurwerk in rook op.

Het is niet de eerste keer dat er bij dit festijn ongelukken zijn gebeurd. Bij de twee ernstigste incidenten van de afgelopen jaren kwamen in totaal meer dan negentig mensen om het leven.