Zweedse politieke partij wil af van huwelijk

IcoonIn Zweden hebben feministen een politieke partij opgericht, het Feministisch Initiatief, dat onder meer tot doel heeft het huwelijk af te schaffen. De partij wil volgend jaar meedoen aan de parlementsverkiezingen in het Scandinavische land en de oprichtsters denken daarbij meteen goed hun mannetje te kunnen staan: men rekent op de steun van zo'n twintig procent van het electoraat.

Het huwelijk moet overboord, zo vindt het Feministisch Initiatief, omdat het in deze samenlevingsvorm "niet om liefde, maar om bezit draait". In plaats daarvan pleit de partij voor een nieuw soort samenlevingsvorm, met de juridische status van het huwelijk nu, waarin geen onderscheid tussen man en vrouw meer wordt gemaakt, en waarin bovendien meer dan twee mensen een verbintenis met elkaar aan kunnen gaan.

Hoewel zo'n verbintenis in principe ook ruimte biedt om er een harem op na te houden is dat weer niet de bedoeling. "Het is absoluut niet ons doel om samenlevingsvormen te krijgen met een patriarchale structuur waarbij een man er acht vrouwen op nahouden die hem allemaal moeten gehoorzamen", aldus Tiina Rosenberg, één der oprichtsters van de partij.

Overigens hoopt het Feministisch Initiatief ook veel mannelijke kiezers aan zich te kunnen binden. Om de steun van de mannelijke kiezers te krijgen belooft de partij zich ook sterk te zullen maken voor de zesurige werkdag.

Huwelijk
Binnenkort verleden tijd in Zweden?