Geen verbod op de zon

Europese dames zagen de bui al hangen: bouwvakkers die verplicht een shirt aan moeten. Of wat dacht je als man van mooie serveersters die geen al te diep decolleté meer mogen hebben als ze een biertje brengen op een zonnig terras. Maar iedereen kan opgelucht zijn: er komt geen verbod op de zon. Een Europese wet die voorschreef dat een werknemer recht heeft op bescherming tegen zonneschijn, is gesneuveld in het Europees Parlement.

In de Europese populaire media was er al breed gelachen om het voorstel. De parlementariërs zijn dan ook blij dat het van de baan is. Ze vreesden de gebeten hond te worden bij het grote publiek. Het begon allemaal met het idee om werknemers bepaalde bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld het licht van lasapparatuur. Dat zou Europees moeten, omdat de machines vrij mogen worden verhandeld in de hele Unie. In het uiteindelijke voorstel is ook de 'natuurlijke straling' erin geslopen, oftewel: de zon.

"Straks krijgt Europa natuurlijk weer de schuld", verzuchtte parlementariër Oomen-Ruijten van het CDA. Zij wijst er overigens op dat de bevoegde ministers de 'zonneschijnwet' al hebben goedgekeurd. De parlementen van de afzonderlijke staten mogen nu over het voorstel beslissen.