'Biodiesel in 2006 accijnsvrij'

sloopkogel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsMilieuvriendelijke brandstoffen zoals biodiesel zullen volgend jaar zonder accijnsheffing bij tankstations te tanken zijn. Het kabinet zal in 2006 geen belasting heffen op deze zogenoemde biobrandstoffen, volgens bronnen rond het kabinet. De maatregel wordt officieel op Prinsjesdag bekendgemaakt. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil hiervoor 70 miljoen euro uittrekken, om zo de milieuvriendelijkere brandstoffen te promoten.

Zonder de accijnsverlaging blijven biobrandstoffen duurder dan normale diesel en benzine. Zo is biodiesel gewone diesel gemengd met koolzaadolie. De toevoeging van het laatste maakt de brandstof duurder. Echter, het is wel milieuvriendelijker omdat biodiesel minder roet en koolstofdioxide uitstoot.

Het kabinet hoopt met de accijnsvrije biobrandstoffen de autorijder en de verkeerssector vertrouwd te maken met deze nieuwe brandstofvormen. Nederland is overigens niet het enige land binnen Europa dat dergelijke maatregelen neemt. Zo zijn Duitsland, Oostenrijk, Spanje, ItaliŽ, Polen, BelgiŽ en Zweden al eerder begonnen met een accijnsverlaging op deze natuurlijke brandstoffen.