DJ in VS geschorst na beledigen islam

In de Verenigde Staten is een presentator van een zogenoemd Talk radioprogramma geschorst wegens het beledigen van de islam. Het gaat om de 42-jarige radiocommentator Michael Graham van WMAL-AM uit Washington. In een uitzending noemde hij de islam een ''terroristische organisatie''. Zijn werkgever Disney trof de schorsingsmaatregel na protesten van het CAIR (Council on American-Islamic Relations), een Amerikaans-islamitische belangenorganisatie. Het CAIR reageerde tevreden op de schorsing.

Graham daarentegen is minder te spreken. Hij weigert zijn excuses te maken en noemt het ''absoluut schandalig dat de pressie van een belangenorganisatie als het CAIR kan leiden tot het verlaten van het recht op vrijheid van meningsuiting.'' De reden dat hij geschorst is komt door een uitspraak van 25 juli, toen de presentator zei: ''Het probleem is niet het extremisme. Het probleem is de islam. We zijn in oorlog met een terroristische organisatie die islam heet.''

WMAL-AM heeft op 29 juli de uitzendingen van Talk Radio gestaakt. ''Talk Radio is een uitstekend platform voor de bespreking van belangrijke maatschappelijke onderwerpen. De uitspraken van Michael Graham op 25 juli hebben de grenzen echter overschreden, en hij is geschorst voor de duur van een intern onderzoek. We vinden geen enkel excuus voor hem en achten zijn verklaringen onverantwoordelijk'', aldus de voorzitter van het radiostation.