Krokodillenbloed in strijd tegen ziektes

KRIBBET had ons via de nieuws-submit te melden:

Een groep wetenschappers in AustraliŽ denkt dat krokodillenbloed mogelijk veelbelovend kan zijn in de zoektocht naar nieuwe, krachtigere antibiotica tegen mensenziektes. Volgens de onderzoekers is uit eerdere onderzoeken al gebleken, dat krokodillenbloed antistoffen bevat die bacteriŽn doden die resistent zijn voor penicilline, zoals stafylokok.

De afweer van krokodillen is veel beter dan die van mensen, doordat ze vaak in aanraking komen met levensbedreigende infecties of gapende wonden oplopen bij gevechten met andere dieren. "Ze rukken soms complete ledematen bij elkaar af en ondanks dat vervolgens allerlei bacteriŽn binnendringen, genezen ze meestal vrij snel en zonder infecties", vertelt de Amerikaanse wetenschapper Mark Merchant. Reptielenbloed blijkt ook effectiever in strijd tegen het aidsvirus.

Volgens de wetenschappers bindt het afweersysteem van de dieren direct en agressief de strijd aan met virussen en bacteriŽn. Merchant: "Het is alsof je een pistool op het hoofd van een bacterie zet en onmiddellijk de trekker overhaalt." Samen met zijn collega's probeert Merchant nu de krachtige antilichamen uit het verzamelde krokodillenbloed te isoleren om daarmee een antibioticum voor mensen te maken.